Η ΜΟΝΑΔΑ

H Ιστορία της Μονάδας Αναπτυξιακής Παιδιατρικής δεν είναι πρόσφατη. Έχει τη δική της διαδρομή και περιπέτεια.

Η Ιστορία της αρχίζει το 1993 όταν ιδρύθηκε από τον Ακαδημαϊκό Καθηγητή Παιδιατρικής  Νικόλαο Ματσανιώτη. Άρχισε να λειτουργεί τότε σε ένα μικρό χώρο του Χωρεμείου Ερευνητικού Εργαστηρίου στην Α’ Παιδιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία. Ξεκίνησε ουσιαστικά από το μηδέν, λειτουργώντας αρχικά μόνο με την κα Θωμαΐδου. Σύντομα όμως  ξεπέρασε τα προβλήματα ενός νεοσύστατου μικρού τμήματος και αναπτύχθηκε σε Κέντρο Αναφοράς της χώρας μας για  παιδιά που παρουσιάζουν δυσκολίες στην ανάπτυξη και εξέλιξη των νοητικών, γλωσσικών, κινητικών, μαθησιακών και κοινωνικών τους ικανοτήτων.

Το 2007 ο  Διευθυντής της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής  και Πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας Καθηγητής κ. Ανδρέας Κωνσταντόπουλος πήρε την πρωτοβουλία να αναπτύξει Μονάδα  Αναπτυξιακής Παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών όπου μέχρι τότε δεν υπήρχε.  Απεύθυνε, λοιπόν, πρόσκληση την οποία όλο το Ιατρείο με ενθουσιασμό αποδέχθηκε και έτσι η ΜΟΝΑΔΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗΣ μεταφέρθηκε  στη  Β΄ Παιδιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού».

Στο Νοσοκομείο «Π. & Α. Κυριακού» με την αμέριστη, πολύπλευρη  και ουσιαστική υποστήριξη του Καθηγητή κ. Δημήτριου Καφετζή η ΜΟΝΑΔΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗΣ  ξαναγεννιέται και επανιδρύεται.

Αναπτύσσεται σε  ευρύχωρους και λειτουργικούς  χώρους. Στελεχώνεται με εξειδικευμένο προσωπικό. Εξοπλίζεται με υλικό νέας τεχνολογίας και εξελίσσεται  σε νέους τομείς.

Έτσι σήμερα πλέον δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τις μεγάλες διεθνούς επιπέδου Μονάδες Αναπτυξιακής Παιδιατρικής.

Η Μονάδα είναι εθελοντικά στελεχωμένη από:

 

Αναπτυξιακούς Παιδιάτρους Εκπαιδευτικούς Ψυχολόγους
Παιδοψυχίατρο Ψυχοθεραπευτές
Παιδονευρολόγο Ειδικούς Παιδαγωγούς
Βιοστατιστικολόγο Εργοθεραπευτές
Γενετιστή Κοινωνική Λειτουργό
Λογοπεδικούς Μουσικοθεραπευτή
Κλινικούς Ψυχολόγους Σύμβουλο σχολικού και επαγγελματικού προσανατολισμού

Στη Μονάδα Αναπτυξιακής Ιατρικής αντιμετωπίζονται παιδιά με:

 • Αναπτυξιακή καθυστέρηση
 • Καθυστέρηση ή διαταραχή λόγου
 • Διαταραχές συμπεριφοράς
 • Μαθησιακές δυσκολίες
 • Δυσλεξικού τύπου διαταραχές
 • Νοητική υστέρηση
 • Αυτιστικού τύπου διαταραχές
 • Υπερκινητικότητα
 • Διάσπαση προσοχής
 • Ευφυή παιδιά
 • Ταλαντούχα και χαρισματικά
 • Κινητική διαταραχή
 • Γενετικά σύνδρομα
 • Μεταβολικά νοσήματα
 • Χρόνια νευρολογικά νοσήματα

Στη ΜΟΝΑΔΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗΣ εξετάζονται παιδιά όλων των ηλικιών, από την πρώτη βρεφική τους ηλικία μέχρι και την πλήρη ενηλικίωσή τους. Τα παιδιά υποβάλλονται σε Λεπτομερή Αναπτυξιακό Έλεγχο με στόχο να τεθούν 2 διαγνώσεις. Τόσο η Ιατρική Διάγνωση όσο και η Αναπτυξιακή Διάγνωση. Και οι δύο αυτές διαγνώσεις είναι απαραίτητες προκειμένου να προσδιορισθεί η θεραπεία και να σχεδιασθεί πρόγραμμα παρέμβασης που απευθύνεται και στο παιδί αλλά και στην οικογένειά του. Γιατί όλοι γνωρίζουμε ότι όταν ένα παιδί εμφανίσει αναπτυξιακή διαταραχή τότε όλη η Οικογένεια βρίσκεται σε υψηλό κίνδυνο να διαταραχθεί και αυτή. Για να γίνει η αναπτυξιακή διάγνωση δεν αρκεί μόνο η συμβατική παιδιατρική εξέταση που όλοι γνωρίζουμε. Πέραν αυτής είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσουμε και Ειδικές Αναπτυξιακές Δοκιμασίες, δηλαδή Ειδικά Τέστ, καθώς και μεθόδους εξέτασης οι οποίες απαιτούν σύγχρονο υλικοτεχνικό εξοπλισμό και ειδικά λογισμικά προγράμματα σε Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές. Έτσι υπολογίζουμε με ακρίβεια το έμφυτο γνωστικό δυναμικό των παιδιών σε επιμέρους τομείς της ανάπτυξής τους και εντοπίζουμε όχι μόνο τις μειονεξίες τους αλλά και τα δυνατά τους σημεία. Στη συνέχεια σχεδιάζουμε θεραπευτικά προγράμματα που εκμεταλλεύονται τα δυνατά σημεία της ανάπτυξης των παιδιών για να διορθώσουμε τις μειονεξίες τους.

EnglishGreek