Ένα μπουκάλι κρασί αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου όσο το κάπνισμα 5 με 10 τσιγάρων

Ένα μπουκάλι κρασί αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου όσο το κάπνισμα 5 με 10 τσιγάρων

Η κατανάλωση ενός μπουκαλιού κρασιού την εβδομάδα (λιγότερο από ένα ποτό την ημέρα) αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου όσο το κάπνισμα 5 έως 10 τσιγάρων, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο βρετανικό περιοδικό για θέματα δημόσιας υγείας «BMC Public Health».

Χρησιμοποιώντας δεδομένα του Ηνωμένου Βασιλείου από έρευνες σχετικά με την υγεία και τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, οι ερευνητές αναφέρουν ότι μεταξύ των ανδρών που δεν καπνίζουν, ένα μπουκάλι κρασί την εβδομάδα αύξησε τον κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου κατά τη διάρκεια της ζωής τους κατά 1%. Για τις γυναίκες, η αύξηση του κινδύνου ήταν 1,4%.

Επιπλέον, η κατανάλωση ενός μπουκαλιού κρασιού την εβδομάδα ήταν ισοδύναμη με το κάπνισμα 5 τσιγάρων την εβδομάδα για τους άνδρες και 10 για τις γυναίκες, όσον αφορά τον κίνδυνο καρκίνου. Το χάσμα μεταξύ των φύλων διευρύνθηκε με την κατανάλωση περισσότερου οινοπνεύματος, κυρίως λόγω της αύξησης του κινδύνου καρκίνου του μαστού. Για παράδειγμα, τρία μπουκάλια κρασιού αντιστοιχούσαν σε 8 τσιγάρα την εβδομάδα για άνδρες και 23 για γυναίκες.

Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα: “Τα ευρήματα αυτά υπογραμμίζουν τα μέτρια επίπεδα κατανάλωσης οινοπνεύματος ως σημαντικό θέμα δημόσιας υγείας για τις γυναίκες και εντοπίζουν την ανάγκη προώθησης της … ευαισθητοποίησης”.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 15-11-2019 από developunit.gr πηγή: NEJM Journal Watch

Αποστολή απαντήσεων

No Comments

Post A Comment

EnglishGreek