Το βαλπροϊκό απαγορεύτηκε χωρίς το πρόγραμμα πρόληψης εγκυμοσύνης

Το βαλπροϊκό απαγορεύτηκε χωρίς το πρόγραμμα πρόληψης εγκυμοσύνης

Η Ρυθμιστική Υπηρεσία για τα φάρμακα και τα προϊόντα της υγειονομικής περίθαλψης του Ηνωμένου Βασιλείου (MHRA) έχει απαγορεύσει τη χρήση του αντιεπιληπτικού φαρμάκου βαλπροϊκό σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, εκτός εάν αυτές συμμετέχουν σε πρόγραμμα πρόληψης εγκυμοσύνης.

Σε δελτίο τύπου, η Υπηρεσία σημειώνει ότι τα μωρά που εκτίθενται σε βαλπροϊκό κατά τη διάρκεια της κύησης έχουν 40% πιθανότητα να εμφανίσουν αναπτυξιακές διαταραχές και 10% πιθανότητα να εμφανίσουν γενετικές ανωμαλίες.

Το πρόγραμμα πρόληψης της εγκυμοσύνης δίνει έμφαση στη σημασία της αντισύλληψης και επιτρέπει ετήσιες επισκέψεις με τον κλινικό, προκειμένου να συζητήσουν τους κινδύνους του εμβρύου που σχετίζονται με το βαλπροϊκό. Επίσης, απαιτεί οι γυναίκες να συναινούν γραπτά κάθε χρόνο για την αναγνώριση των κινδύνων.

Στις ΗΠΑ, το βαλπροϊκό αντενδείκνυται για την πρόληψη της ημικρανίας σε έγκυες γυναίκες. Για την επιληψία, οι έγκυες γυναίκες πρέπει να χρησιμοποιούν βαλπροϊκό, μόνο εάν άλλα σχετικά φάρμακα είναι αναποτελεσματικά ή “αλλιώς απαράδεκτα”, σύμφωνα με το FDA.

Της Amy Orciari Herman

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 9-12-2019 από developunit.gr Πηγή: NEJM Journal Watch

Αποστολή απαντήσεων

No Comments

Post A Comment

EnglishGreek