Το εμβόλιο της γρίπης αποτελεί τον πιο αποτελεσματικό τρόπο για την πρόληψη της

Το εμβόλιο της γρίπης αποτελεί τον πιο αποτελεσματικό τρόπο για την πρόληψη της

Κάθε χρόνο, 10% έως και 40% των παιδιών νοσούν από τη γρίπη, συνήθως το διάστημα από τον Νοέμβριο έως και τον Μάρτιο, αλλά καμία εποχή δεν είναι απολύτως ασφαλής.

Ακόμη και τα πιο τυχερά από αυτά τα παιδιά συχνά χάνουν τις σχολικές ημέρες, χρειάζονται να επισκεφτούν γιατρό και βιώνουν επιπλοκές όπως η οξεία μέση ωτίτιδα, η παραρρινοκολπίτιδα και η πνευμονία.

Η γρίπη είναι η αιτία νοσηλείας 7.000 βρεφών και 26.000 μικρών παιδιών κάθε χρόνο, ενώ οι παιδικοί θάνατοι από τον ιό της γρίπης ανέρχονται από 46 σε 288 ετησίως.

Υπάρχουν βήματα που μπορείτε να κάνετε για να προστατεύσετε το παιδί σας από τη γρίπη και τις επιπλοκές της.

Μερικά παιδιά αντιμετωπίζουν έναν ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών από τη γρίπη. Τα βρέφη και τα μικρότερα παιδιά ηλικίας κάτω των 2 ετών καθώς και τα παιδιά με άσθμα, άλλες μορφές πνευμονικής νόσου, καρδιακές ή νευρολογικές παθήσεις, παχυσαρκία και εκείνα που λαμβάνουν θεραπεία με ασπιρίνη ή φάρμακα για την καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο .

Περίπου τα μισά παιδιά που νοσηλεύονται με τη γρίπη είναι εντελώς υγιή χωρίς κανέναν παράγοντα κινδύνου.

Το εμβόλιο της γρίπης αποτελεί τον πιο αποτελεσματικό τρόπο για την πρόληψη της γρίπης. Αυτό δεν σημαίνει ότι άλλα μέτρα δεν είναι χρήσιμα. Η αποφυγή των ασθενών, η σχολαστική υγιεινή των χεριών, ο ύπνος, η μείωση του στρες και η υγιεινή διατροφή έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο νόσησης, αλλά όλα αυτά τα μέτρα μαζί δεν φθάνουν τη δύναμη του εμβολίου κατά της γρίπης.

Περίπου το 1/3 των γονέων το έτος 2018 επέλεξαν να μην εμβολιάσουν τα παιδιά τους κατά της γρίπης, συχνά λόγω παραπληροφόρησης. Μερικοί γονείς δεν εμβολιάζουν επειδή πιστεύουν ότι το εμβόλιο μπορεί να προκαλέσει γρίπη.

Το εμβόλιο της γρίπης (απενεργοποιημένο εμβόλιο κατά της γρίπης [ΙΙV]) είναι κατασκευασμένο από μικροσκοπικά κομμάτια του ιού της γρίπης και δεν μπορεί να προκαλέσει γρίπη περισσότερο από όσο ένα τιμόνι και ένας σωλήνας εξάτμισης μπορούν να οδηγήσουν στον δρόμο.

Το ρινικό εμβόλιο (ζωντανός εξασθενημένος ιός της γρίπης [LAIV]) μπορεί να προκαλέσει ήπια συμπτώματα γρίπης, αλλά κανείς δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσει αυτό το εμβόλιο εκτός αν το επιλέξει.

Είναι αλήθεια ότι το εμβόλιο της γρίπης δεν είναι 100% αποτελεσματικό. Τα περισσότερα χρόνια, το εμβόλιο αποτρέπει 50% έως και 90% των λοιμώξεων της γρίπης και ελαφρώς λιγότερο για τα παιδιά ηλικίας κάτω των 2 ετών.

Ωστόσο, ο μη εμβολιασμός για το λόγο αυτό είναι σαν να μην φοράτε ζώνες ασφαλείας επειδή δεν εμποδίζουν το 100% των τραυματισμών από μηχανοκίνητα οχήματα.

Μερικοί γονείς ανησυχούν για τις ανεπιθύμητες αντιδράσεις από το εμβόλιο. Όπως κάθε εμβόλιο, το εμβόλιο της γρίπης μπορεί να προκαλέσει πυρετό και ανησυχία σε μερικά παιδιά και, σε σπάνιες περιπτώσεις, οι Γνωρίζουμε ότι τα άτομα με αλλεργία στα αυγά μπορούν να λαμβάνουν εμβόλιο γρίπης με ασφάλεια. Ο ζωντανός εξασθενημένος ιός της γρίπης δεν πρέπει να χορηγείται σε ανοσοκατεσταλμένα παιδιά. Ωστόσο, σε σύγκριση με τη νόσηση από γρίπη, οι ανεπιθύμητες αντιδράσεις από το εμβόλιο είναι ελάχιστες.

Όλοι, ηλικίας 6 μηνών και άνω, θα πρέπει να λαμβάνουν εμβόλιο γρίπης κάθε χρόνο κατά την εποχή γρίπης. Επειδή ο ιός της γρίπης αλλάζει διαρκώς, εμβολιασμοί που έχουν γίνει προηγούμενα έτη παρέχουν μικρή προστασία έναντι της γρίπης αυτής της εποχής.

Οι μητέρες που λαμβάνουν αντιγριπικό εμβόλιο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορούν να προστατεύσουν τα βρέφη από τη γρίπη μόλις γεννηθούν. Μέχρι την ηλικία των 8 ετών, τα παιδιά χρειάζονται 2 δόσεις εμβολίου γρίπης την πρώτη φορά που το παίρνουν. Μετά από αυτό, ή ξεκινώντας από την ηλικία των 9 ετών, χρειάζονται μόνο 1 δόση το χρόνο.

Εκτός από την πρόληψη της γρίπης με το εμβόλιο, υπάρχουν 4 φάρμακα που μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της γρίπης: η φωσφορική οσελταμιβίρη (Tamiflu), η ζαναμιβίρη (Relenza), η περαμιβίρη (Rapivab) και η μπαλοξαβίρη marboxil (Xofluza). Σε μερικές περιπτώσεις, οι γιατροί συνταγογραφούν αυτά τα φάρμακα σε ασθενείς υψηλού κινδύνου που έχουν εκτεθεί σε γρίπη για να τους προστατεύσουν από το να αρρωστήσουν, αλλά δεν αποτελούν υποκατάστατο του εμβολίου κατά της γρίπης.

Για περισσότερες πληροφορίες

Πώς να προστατεύσετε το παιδί σας από τη γρίπη: Μπορείτε να ενημερωθείτε από την εξής ιστιοσελίδα: https://www.cdc.gov/flu/index.htm

Η σελίδα ασθενών JAMA Pediatrics είναι δημόσιος φορέας παροχής υπηρεσιών JAMA Pediatrics. Οι πληροφορίες και οι συστάσεις που εμφανίζονται σε αυτή τη σελίδα είναι κατάλληλες στις περισσότερες περιπτώσεις, αλλά δεν υποκαθιστούν την ιατρική διάγνωση.

Για συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με την ιατρική κατάσταση του παιδιού σας, το JAMA Pediatrics προτείνει να συμβουλευτείτε τον παιδίατρο σας.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 5-2-2020 από developunit.gr Πηγή: JAMA Pediatrics

Αποστολή απαντήσεων

No Comments

Post A Comment

EnglishGreek