Τι πρέπει να γνωρίζω για την ιατρική κάνναβη;

Τι πρέπει να γνωρίζω για την ιατρική κάνναβη;

Τι είναι η κάνναβη και πώς χρησιμοποιείται;

  • Η κάνναβη (μαριχουάνα) είναι ένα φυτό που περιέχει ένα σύνθετο μείγμα χημικών ουσιών που ονομάζονται κανναβινοειδή. Παραδείγματα κανναβινοειδών περιλαμβάνουν την τετραϋδροκανναβινόλη (THC) και την κανναβιδιόλη (CBD).
  • Η THC είναι κυρίως υπεύθυνη για τις ψυχοδραστικές επιδράσεις (ευφορία) της κάνναβης, ενώ η CBD μπορεί να μειώσει τον πόνο και προκαλεί λιγότερες ψυχοδραστικές επιδράσεις από την THC.
  • Η κάνναβη χρησιμοποιείται ιατρικά με τη μορφή ανόθευτων κανναβινοειδών (π.χ. CBD), συνθετικών κανναβινοειδών (π.χ.δροναβινόλη) ή μέρη ολόκληρου του φυτού.
  • Τα κανναβινοειδή συνήθως καπνίζονται ή ατμίζονται, καταπίνονται ως χάπια, βάμματα, έλαια ή βρώσιμα ή εφαρμόζονται στο δέρμα ως κρέμες ή μπαλώματα.

Πώς νομοθετείται η κάνναβη στις Ηνωμένες Πολιτείες;

Οι περισσότερες πολιτείες έχουν νομιμοποιήσει τη χρήση κάνναβης για ιατρικές καταστάσεις. Ορισμένες πολιτείες έχουν νομιμοποιήσει την κάνναβη για ψυχαγωγική χρήση από ενήλικες. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θεωρεί ότι η χρήση κάνναβης είναι παράνομη, ωστόσο, οι κλινικοί ιατροί και οι ασθενείς που ενεργούν σύμφωνα με τους πολιτειακούς νόμους για την ιατρική χρήση κάνναβης δεν είναι πιθανό να διωχθούν ομοσπονδιακά. Συνήθως, το περιεχόμενο της κάνναβης, η ισχύς και η ασφάλεια δεν ρυθμίζονται από την κυβέρνηση ακόμη και σε κράτη όπου είναι νόμιμη.

Υπάρχουν αποδεδειγμένα οφέλη για τη χρήση ιατρικής κάνναβης;

Ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας, σπάνιες μορφές παιδικής επιληψίας ή ναυτία σχετιζόμενη με χημειοθεραπεία έχει αποδειχθεί ότι επωφελούνται από την ιατρική χρήση συγκεκριμένων κανναβινοειδών.

Σημαντικά στοιχεία καταδεικνύουν ότι η κάνναβη βοηθάει στη μέτρια μείωση του πόνου. Το συχνότερο όφελος παρατηρείται στον πόνο των νεύρων. Η κάνναβη παρουσιάζεται συχνά ως θεραπεία για καταστάσεις όπως το άγχος, ο εθισμός στα οπιοειδή και η αϋπνία. Δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία όσον αφορά τη θεραπεία των καταστασεων αυτών από την κάνναβη.

Είναι επικίνδυνη η χρήση κάνναβης;

Κανένας θάνατος δεν έχει συνδεθεί με την υπερβολική δόση κάνναβης ή κανναβινοειδών. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι κίνδυνοι που συνδέονται με τη χρήση κάνναβης ακόμη και για ιατρικούς σκοπούς.

Η κάνναβη επηρεάζει αρνητικά τη μνήμη, την κρίση και τις κινητικές δεξιότητες. Η οδήγηση υπό την επήρεια κάνναβης επηρεάζει την ικανότητα οδήγησης και μπορεί να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο τροχαίων ατυχημάτων.

Θάνατοι από πνευμονοαναπνευστικά προβλήματα οφειλόμενα σε κάπνισμα ή άτμισμα προιόντων κάνναβης, έχουν αναφερθεί. Δεν είναι σαφές ποιος είναι ο ρόλος της κάνναβης σε τέτοιες ασθένειες. Η κάνναβη μπορεί να προκαλέι εθισμό με την πάροδο του χρόνου και να οδηγεί σε κατάχρηση.

Η μακροχρόνια καθημερινή χρήση, ξεκινώντας από νεαρή ηλικία, και χρησιμοποιώντας μεγάλες ποσότητες μπορεί να σχετίζεται με αρνητικές κοινωνικές και υγειονομικές συνέπειες. Το κάπνισμα κάναβης με την πάροδο του χρόνου σχετίζεται με χρόνιες αναπνευστικές δυσκολίες. Αυτά συχνά βελτιώνονται μετά τη διακοπή.

Η συχνή χρήση κάνναβης κατά την εφηβεία συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης μακροχρόνιων ψυχιατρικών καταστάσεων.

Η χρήση κάνναβης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συνδέεται με το χαμηλό βάρος γέννησης του νεογνού και άλλες επιπλοκές.

Περισσότερες μελέτες πρέπει να γίνουν για να κατανοήσουμε πλήρως εάν υπάρχει σύνδεση του καρκίνου του πνεύμονα ή της καρδιακής νόσου με το κάπνισμα κάνναβης.

Πώς μπορεί ο γιατρός μου να με βοηθήσει;

  • Η ανοιχτή επικοινωνία με τον ιατρό σας θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε καλύτερα τα πιθανά οφέλη και τους κινδύνους της χρήσης κάνναβης με βάση το ιατρικό σας ιστορικό και τις τρέχοντες φαρμακευτικές αγωγές.
  • Συζητήστε με τον ιατρό σας για το γιατί νομίζετε ότι θα επωφεληθείτε από την κάνναβη. Μπορεί να υπάρχουν άλλοι αποτελεσματικοί τρόποι αντιμετώπισης των ανησυχιών σας για την υγεία.
  • Ο γιατρός σας μπορεί να σας ενημερώσει για τον νόμιμο τρόπο λήψης κάνναβης στη χώρα σας.

Για περισσότερες πληροφορίες

Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας https://www.drugabuse.gov/publications/drugfacts/marijuana

Εθνική σελίδα του Ινστιτούτου Καρκίνου για ιατρική κάνναβη https://www.cancer.gov/aboutcancer/treatment/cam/patient/cannabispdq

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 28-2-2020 από developunit.gr πηγή: JAMA Internal Medicine

Αποστολή απαντήσεων

No Comments

Post A Comment

EnglishGreek