Τα μονοζυγωτικά δίδυμα μοιράζονται τόσο τα γονίδια όσο και την επιγενετική

Τα μονοζυγωτικά δίδυμα μοιράζονται τόσο τα γονίδια όσο και την επιγενετική

Έρευνα από μια διεθνή ομάδα ερευνητών διαπίστωσε ότι ανεξάρτητα από τα πανομοιότυπα γονίδια που μοιράζονται τα μονοζυγωτικά δίδυμα (MZ), μοιράζονται επίσης επιγενετική ομοιότητα που επηρεάζει τα χαρακτηριστικά τους. Η μελέτη «Επιγενετική Ανεξαρτησία Μονοζυγωτικών Δίδυμων Ζευγών», που δημοσιεύτηκε στο Genome Biology – προτείνει έναν μηχανισμό για να εξηγήσει το επιπλέον επίπεδο ομοιότητας στα μονοζυγωτικά δίδυμα και δείχνει ότι σχετίζεται επίσης με τον κίνδυνο καρκίνου κατά την ενηλικίωση.

« Τα χαρακτηριστικά ενός ατόμου εξαρτώνται όχι μόνο από τα γονίδια που κληρονομήθηκαν από τους γονείς , αλλά και από την επιγενετική , η οποία αναφέρεται σε μοριακούς μηχανισμούς που καθορίζουν ποια γονίδια θα ενεργοποιηθούν ή θα απενεργοποιηθούν σε διαφορετικούς τύπους κυττάρων », εξήγησε ο υπεύθυνος ερευνητής της μελέτης Robert Waterland Ph. D., αναπληρωτής καθηγητής παιδιατρικής στο Νοσοκομείο Παίδων του Τέξας και της μοριακής και ανθρώπινης γενετικής στο Baylor College of Medicine. « Αν θεωρήσουμε ότι το DNA κάποιου είναι το hardware του υπολογιστή , η επιγενετική είναι το software του που καθορίζει τι μπορεί να κάνει ο οργανισμός μας .

«Η επιγενετική λειτουργεί προσθέτοντας ή αφαιρώντας χημικές ετικέτες στα γονίδια για να επισημάνει ποιες θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν σε διαφορετικούς τύπους κυττάρων. Μια από τις καλύτερα μελετημένες ετικέτες, που είναι γνωστό ότι παίζουν σημαντικό ρόλο στην εμβρυϊκή ανάπτυξη και τον καρκίνο, είναι η χημική ομάδα μεθυλίου. Εδώ, σε μια μεγάλη ομάδα πανομοιότυπων και αδελφικών ζευγαριών, ο Δρ. Waterland και οι συνεργάτες του μελέτησαν μια ομάδα γονιδίων που ονομάζονται μετασταθή επιαλληλόμορφα. Προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι οι ετικέτες μεθυλίου προστίθενται τυχαία σε μετασταθή επιαλληλόμορφα κατά την πρώιμη εμβρυϊκή ανάπτυξη και διατηρούνται καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής τους.

« Περιμέναμε τα πρότυπα προσθήκης των ετικετών μεθυλίου στα μετασταθή επιαλληλόμορφα να είναι εξίσου τυχαία στα πανομοιότυπα δίδυμα και στα αδέλφια εξ αίματος «, σημείωσε ο Dr. Waterland. « Αντ ‘ αυτού , διαπιστώσαμε ότι τα πρότυπα μεθυλίωσης αντιστοιχούσαν σχεδόν τέλεια σε πανομοιότυπα δίδυμα , ένα βαθμό ομοιότητας που δεν μπορούσε να εξηγηθεί από τα δίδυμα που μοιράζονται το ίδιο D ΝΑ . Εμείς ονομάζουμε αυτό το φαινόμενο « επιγενετική υπερ – ομοιότητα ».

«Τα μονοζυγωτικά δίδυμα σχηματίζονται όταν το πολύ πρώιμο έμβρυο χωρίζεται σε δύο μέρη και το καθένα συνεχίζει να αναπτύσσεται ανεξάρτητα. Στο τρέχον άρθρο, οι συγγραφείς επινόησαν και δοκίμασαν ένα απλό μοντέλο για να εξηγήσουν την υπόθεση της επιγενετικής υπερομοιότητας.
« Εάν σε αυτή την ομάδα γονιδίων οι επιγενετικοί δείκτες καθιερωθούν πριν το έμβρυο χωριστεί σε δύο , τότε οι δείκτες θα είναι οι ίδιοι και στα δύο δίδυμα», σημείωσε ο Dr. Waterland. « Στην ουσία , αμφότερα τα δίδυμα κληρονομούν μια οικεία μοριακή μνήμη της κοινόχρηστης αναπτυξιακής τους κληρονομιάς ως μεμονωμένου ατόμου . Από την άλλη πλευρά , τα γονίδια στα οποία οι επιγενετικοί δείκτες τίθενται μετά τις αποκοπές του εμβρύου μπορούν να έχουν μεγαλύτερες επιγενετικές διαφορές μεταξύ των δύο δίδυμων ».

Η μελέτη αποδεικνύει ότι, σε επιγενετικό επίπεδο, τα πανομοιότυπα δίδυμα είναι μεταξύ τους πιο ίδια απ’ ότι πιστεύαμε μέχρι σήμερα.

« Τα ευρήματά μας θα πρέπει να οδηγήσουν σε επαναξιολόγηση προηγούμενων γενετικών μελετών για τα δίδυμα », δήλωσε ο Δρ Waterland. « Για δεκαετίες , οι ερευνητές έχουν μελετήσει γενετικά ταυτόσημα δίδυμα για να εκτιμήσουν ποιο ποσοστό του κινδύνου της ασθένειας καθορίζεται από τα γονίδια του ατόμου .» Στο βαθμό που η επιγενετική υπερομοιότητα επηρεάζει τον κίνδυνο ασθένειας , όπως δείχνουν τα αποτελέσματά μας , οι εκτιμήσεις γενετικού κινδύνου βασισμένες σε δίδυμες μελέτες έχουν διογκωθεί .

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 19-4-2018 από developunit.gr Πηγή: Clinical OMICs

Αποστολή απαντήσεων

[USM_form]

No Comments

Post A Comment

EnglishGreek