Συνέντευξη της Καθηγήτριας Λωρέττας Θωμαΐδου: Οι μικροί Έλληνες Αϊνστάιν

Συνέντευξη της Καθηγήτριας Λωρέττας Θωμαΐδου: Οι μικροί Έλληνες Αϊνστάιν

H Λωρέττα Θωμαΐδου, Αναπλ. Καθηγήτρια Αναπτυξιακής Παιδιατρικής, σε πρόσφατη συνέντευξη της που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Κ» της Κυριακής, με θέμα τα χαρισματικά παιδιά, τόνισε τον σημαντικό ρόλο των γονιών στην ανάπτυξη των ιδιαίτερων ικανοτήτων τους.

Παιδιά χαρισματικά, σπάνια, ένα σε κάθε 10.000 ανθρώπους στη Γη. Ποια είναι όμως τα χαρακτηριστικά τους; « Έχουν δείκτη νοημοσύνης μεγαλύτερο του 145, διαθέτουν δημιουργικό τρόπο σκέψης , έχουν κλίση στην επιστήμη ή στην τέχνη , αρχηγικές ικανότητες , ψυχική και συναισθηματική σταθερότητα », μας λέει η κυρία Θωμαΐδου.

Τα χαρισματικά παιδιά δεν σκέφτονται και δεν μαθαίνουν με συμβατικές μεθόδους, προσεγγίζουν και δίνουν λύση στα προβλήματα με τρόπους που ξαφνιάζουν.

Τα τελευταία 5-6 χρόνια έχουν διαγνωστεί από τη Μονάδα Αναπτυξιακής Παιδιατρικής του Νοσοκομείου Παίδων «Π. και Α. Κυριακού» περίπου 35 παιδιά (τα πιο πολλά είναι αγόρια) ως χαρισματικά. Οι ηλικίες τους κυμαίνονται από 18 μηνών έως 16 ετών, έχουν δείκτη ευφυΐας από 147 έως 180, όλα τους είναι ευγενικά, κοινωνικά και ευαίσθητα, τα 20 από αυτά είχαν κλίση και στη μουσική και τα 15 και στη ζωγραφική.

Οι γονείς καλό θα ήταν να απευθύνονται στη Μονάδα μόλις διακρίνουν τις πρώτες ενδείξεις χαρισματικότητας στα βρέφη ή στα νήπιά τους. Με τον τρόπο αυτό θα έχουν από νωρίς δίπλα τους ανθρώπους που μπορούν να διαπιστώσουν και να πιστοποιήσουν με επιστημονικά εργαλεία ότι μεγαλώνουν ένα χαρισματικό παιδί και να τους παρέχουν συμβουλές για το πώς θα πρέπει να το στηρίξουν.

Επίσης, το επιστημονικό προσωπικό της Μονάδας θα μεριμνήσει ώστε το παιδί να ενταχθεί ομαλά στο σχολικό περιβάλλον, αλλά και θα κάνει όλες εκείνες τις ενέργειες που απαιτούνται
ώστε το σχολείο που το φιλοξενεί να ενημερωθεί και να μπορέσει να ανταποκριθεί στις ανάγκες του .

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 9-5-2018 από developunit.gr Πηγή: Περιοδικό «Κ» της Καθημερινής

Αποστολή απαντήσεων

[USM_form]

No Comments

Post A Comment

EnglishGreek