Η χορήγηση συμπληρώματος βιταμίνης D στις μητέρες συνδέεται με ευεργετικά αποτελέσματα για τα νεογέννητα

Η χορήγηση συμπληρώματος βιταμίνης D στις μητέρες συνδέεται με ευεργετικά αποτελέσματα για τα νεογέννητα

Η χορήγηση συμπληρώματος βιταμίνης D, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, σχετίζεται με ευεργετικά αποτελέσματα για τα νεογέννητα, δείχνει επιστημονική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο JAMA Pediatrics. Μια δεύτερη έρευνα δεν εντοπίζει κανένα όφελος από τη χορήγηση υψηλής δόσης βιταμίνης D κατά τα πρώτα 2 χρόνια της ζωής.

Οι ερευνητές ανέλυσαν 24 μελέτες στις οποίες 5.400 έγκυες γυναίκες, τυχαίου δείγματος, έπαιρναν συμπλήρωμα βιταμίνης D ή εικονικό φάρμακο (placebo).

Συνολικά, το συμπλήρωμα βιταμίνης D συσχετίστηκε με 28% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης προωρότητας, χωρίς να επηρεάζεται ο κίνδυνος για εμβρυϊκή ή νεογνική θνησιμότητα. Όταν εξετάστηκε με δόση, 2000 IU / ημέρα ή χαμηλότερη συσχετίστηκε με 65% μειωμένο κίνδυνο για εμβρυϊκή ή νεογνική θνησιμότητα.

Στη συνέχεια, μελετήθηκαν περίπου 1.000 βρέφη, τυχαίου δείγματος, τελειόμηνης κύησης στη Φινλανδία – όπου η έκθεση στο φως του ήλιου είναι περιορισμένη, αλλά η πρόσληψη βιταμίνης D μέσω των τροφίμων είναι συχνή – λάμβαναν 400 ή 1200 IU βιταμίνης D3 καθημερινά από την ηλικία των 2 εβδομάδων έως 24 μηνών (400 IU είναι η συνιστώμενη ποσότητα από την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής).

Τα αρχικά αποτελέσματα – η αντοχή των οστών και η συχνότητα εμφάνισης λοιμώξεων, αναφερόμενων από τους γονείς, στους 24 μήνες – δεν διέφεραν σημαντικά μεταξύ των ομάδων.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 8-11-2018 από developunit.gr Πηγή: NEJM Journal Watch

Αποστολή απαντήσεων

[USM_form]

No Comments

Post A Comment

EnglishGreek