Η χρήση αντιβιοτικών και φαρμάκων καταστολής οξέων στη βρεφική ηλικία συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο αλλεργίας

Η χρήση αντιβιοτικών και φαρμάκων καταστολής οξέων στη βρεφική ηλικία συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο αλλεργίας

Η χρήση φαρμάκων καταστολής οξέων καθώς και αντιβιοτικών από την πρώιμη βρεφική ηλικία φαίνεται να συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης αλλεργικών νόσων αργότερα στην παιδική ηλικία, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο JAMA Pediatrics.

Χρησιμοποιώντας μια βάση δεδομένων για στρατιωτική υγειονομική περίθαλψη, οι ερευνητές εντόπισαν 790.000 παιδιά χωρίς αλλεργικές παθήσεις σε ηλικία 6 μηνών. Τα παιδιά που έλαβαν συνταγές για ανταγωνιστές των υποδοχέων ισταμίνης-2 (H2RAs) ή αναστολείς της αντλίας πρωτονίων (PPIs) τους πρώτους 6 μήνες της ζωής τους, παρουσίασαν αυξημένο κίνδυνο για όλες τις αλλεργικές αντιδράσεις που μελετήθηκαν, εκτός από την αλλεργία σε θαλασσινά. Η μέση διάρκεια παρακολούθησης ήταν 4.6 έτη.

Ο αυξημένος κίνδυνος ήταν υψηλότερος για τις τροφικές αλλεργίες (σχετικοί λόγοι κινδύνου, 2,18 για το φάρμακο H2RAs και 2,59 για τους αναστολείς PPIs) και η σχέση τους ήταν εξαρτώμενη από τη δόση φαρμάκου.

Τα αντιβιοτικά επίσης συνδέθηκαν με αυξημένο κίνδυνο για τις περισσότερες αλλεργίες, με μεγαλύτερο τον κίνδυνο εμφάνισης άσθματος (σχετικός κίνδυνος HR, 2,09).

Οι ερευνητές τονίζουν ότι «Η μελέτη ενισχύει την άποψη ότι κατά τη βρεφική ηλικία τα αντιβιοτικά και τα φάρμακα καταστολής οξέων θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο σε περιπτώσεις σαφούς κλινικού οφέλους».

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 5-12-2018 από developunit.gr Πηγή: NEJM Journal Watch

Αποστολή απαντήσεων

[USM_form]

No Comments

Post A Comment

EnglishGreek