Κίνδυνος προσβολής από τον COVID-19 κατά τη διάρκεια αεροπορικών ταξιδιών

Κίνδυνος προσβολής από τον COVID-19 κατά τη διάρκεια αεροπορικών ταξιδιών

Ο κίνδυνος προσβολής από τον COVID-19 κατά τη διάρκεια αεροπορικών ταξιδιών είναι χαμηλότερος από ότι σε δημόσια κτίρια, σχολικές τάξεις, σούπερ μάρκετ ή τρένο/μετρό.

 

Πώς μεταδίδεται ο COVID-19;

Ο ιός που προκαλεί τον COVID-19 μεταδίδεται όταν κάποιος μιλά, βήχει, φτερνίζεται ή τραγουδά, κυρίως μέσω σταγονιδίων που μπορούν να ταξιδέψουν σε μικρή απόσταση, και μερικές φορές σε μικρότερα σωματίδια αερολύματος που μπορούν να παραμείνουν αιωρούμενα και να ταξιδέψουν περαιτέρω. Ένα άλλο άτομο μπορεί να μολυνθεί εάν αυτά τα σωματίδια φτάσουν στο στόμα ή τη μύτη τους, απευθείας ή μέσω των χεριών. Η μετάδοση μέσω επιφανειακής επαφής είναι επίσης σημαντική σε ορισμένες περιπτώσεις.

 

Πόσο καθαρός είναι ο αέρας στα επιβατικά αεροσκάφη;

Ο αέρας εισέρχεται στην καμπίνα από τις εναέριες εισόδους και ρέει προς τα κάτω, προς τις εξόδους επιπέδου δαπέδου. Ο αέρας εισέρχεται και φεύγει από την καμπίνα στην ίδια σειρά καθισμάτων ή σε κοντινές σειρές. Υπάρχει σχετικά μικρή ροή αέρα προς τα εμπρός και προς τα πίσω μεταξύ των σειρών, καθιστώντας λιγότερο πιθανό να εξαπλωθούν αναπνευστικά σωματίδια μεταξύ σειρών.

Η ροή αέρα στα τρέχοντα αεροσκάφη τύπου jet είναι ταχύτερη από των συμβατικών κτιρίων. Το ήμισυ του, είναι καθαρός αέρας από έξω, το άλλο μισό ανακυκλώνεται μέσω φίλτρων HEPA του ίδιου τύπου που χρησιμοποιείται σε χειρουργεία. Οποιοσδήποτε υπόλοιπος κίνδυνος προκύπτει από την πιθανή επαφή με άλλους επιβάτες που ενδέχεται να είναι μολυσματικοί. Οι πλάτες των καθισμάτων παρέχουν ένα μερικό φυσικό φράγμα και οι περισσότεροι άνθρωποι παραμένουν σχετικά ακίνητοι, με μικρή επαφή πρόσωπο με πρόσωπο.

Παρά τον σημαντικό αριθμό ταξιδιωτών, ο αριθμός των ύποπτων και επιβεβαιωμένων περιπτώσεων μετάδοσης COVID-19 κατά την πτήση μεταξύ επιβατών σε όλο τον κόσμο φαίνεται μικρός (περίπου 42 συνολικά). Συγκριτικά, μια μελέτη της μετάδοσης COVID-19 σε τρένα υψηλής ταχύτητας στην Κίνα, μεταξύ επαφών περισσότερων από 2300 γνωστών περιπτώσεων έδειξε ένα συνολικό ποσοστό 0,3% μεταξύ όλων των επιβατών. Ο κίνδυνος επί του πλοίου μπορεί να μειωθεί περαιτέρω με τα καλύμματα προσώπου, όπως και σε άλλες ρυθμίσεις όπου η φυσική απόσταση δεν μπορεί να διατηρηθεί.

Βήματα μείωσης κινδύνου από αεροδρόμια και αεροπορικές εταιρείες

Τα βήματα που λαμβάνονται στα αεροδρόμια και στο αεροπλάνο μπορούν να περιλαμβάνουν έλεγχο θερμοκρασίας ή / και λήψη ιστορικού σχετικά με συμπτώματα (πυρετός, απώλεια αίσθησης οσμής, ρίγη, βήχας, δύσπνοια), βελτιωμένος καθαρισμός και απολύμανση, ανέπαφη διαδικασία επιβίβασης/αποβίβασης των ταξιδιωτών αλλά και παράδοσης/παραλαβής αποσκευών, χρήση φυσικών φραγμών και αποχέτευσης στα αεροδρόμια, χρήση καλυμμάτων προσώπου ή μάσκας, διαχωρισμός μεταξύ επιβατών όταν είναι εφικτό, προσαρμογή της υπηρεσίας τροφίμων και ποτών για τη μείωση της επαφής, έλεγχος της πρόσβασης σε διαδρόμους και μπάνια για ελαχιστοποίηση της επαφής, περιορισμός της έκθεσης των μελών του πληρώματος και διευκόλυνση της ανίχνευσης επαφών σε περίπτωση που ένας επιβάτης βρεθεί θετικός.

Πρόσθετα βήματα που μελετούνται είναι, οι δοκιμές προκαταρκτικού ελέγχου για τον COVID-19 και οι προσαρμογές στις λειτουργικές προδιαγραφές καραντίνας.

 

Βήματα που μπορούν να κάνουν οι επιβάτες

Φορέστε μάσκα, μην ταξιδεύετε εάν αισθάνεστε αδιαθεσία και περιορίστε τις αποσκευές σας. Κρατήστε απόσταση από τους άλλους όπου είναι δυνατόν, αναφέρετε στο προσωπικό εάν κάποιος είναι άρρωστος. Εάν υπάρχει ακροφύσιο αέρα, ρυθμίστε το ώστε να δείχνει ευθεία στο κεφάλι σας και κρατήστε το γεμάτο. Παραμείνετε καθισμένοι αν είναι δυνατόν και ακολουθήστε τις οδηγίες του πληρώματος. Πλύνετε ή καθαρίζετε συχνά τα χέρια σας και αποφεύγετε να αγγίζετε το πρόσωπό σας.

No Comments

Post A Comment

EnglishGreek